Archiwum tagu gastronomia

HACCP

9)zakład musi posiadać procedury określające sposoby postępowania w celu zapewnienia skutecznej ochrony przed szkodnikami;powinien być opracowany system kontroli i monitoringu obecności szkodników dla całego zakładu;określone inspekcje;należy stosować skuteczne posiadające atesty środki ochrony przed dostępem i bytowaniem szkodników;zwalczanie szkodników przy użyciu środków chemicznych dokonywane jest tylko przez uprawniony personel;szczelność budynku i otoczenia jest najważniejszym elementem w [...]

Bary

Bar:charakteryzuje się zawężaniem asortymentu dań, cechuje go produkcja określony zestawów dań gotowych;krótkim czasie wydawaniazaliczamy do nich:bary szybkiej obsługi;bistra;bary mleczne(mało produktów mięsnych);bary kawowe.
Bistro:wprowadzili żołnierze rosyjscy okupujące Paryż w 1815 r.; szczególną popularność zdobyły w latach 40. XX wieku; lokal oferujący niewielką liczbę potraw kuchni francuskiej, głównie potraw barowych;najczęściej menu obejmuje: wino, piwom kawa, inne napoje, zupy, [...]

Hotelarstwo i turystyka

Specyfika usług w hotelarstwie:• nie można zmagazynować• nie można usługi natychmiast zaprezentować lub opisać• ustalenie ceny jest trudne i skomplikowane• zadowolenie klienta zależy od pracy personelu• trudności w dostosowaniu podaży do popytu4 aspekty analizy usług:• wymagana obecność klienta (źródło zysków, klient uczestniczy w procesie świadczonychusług i jest sędzią usługi).• osiąganie zadowalającej równowagi pomiędzy popytem a [...]