Bary

Bar:
charakteryzuje się zawężaniem asortymentu dań, cechuje go produkcja określony zestawów dań gotowych;
krótkim czasie wydawania
zaliczamy do nich:
bary szybkiej obsługi;
bistra;
bary mleczne(mało produktów mięsnych);
bary kawowe.

Bistro:
wprowadzili żołnierze rosyjscy okupujące Paryż w 1815 r.;
szczególną popularność zdobyły w latach 40. XX wieku;
lokal oferujący niewielką liczbę potraw kuchni francuskiej, głównie potraw barowych;
najczęściej menu obejmuje: wino, piwom kawa, inne napoje, zupy, dania z ryb, pieczywo, sałatę.

Fast food:
punkt serwujący ograniczoną liczbę dań;
charakteryzuje się szybką obsługą;
wykorzystuje system standardowych receptur, sposobów przygotowania i serwowania dań oraz produktów;
większość tego typu lokalów funkcjonuje w systemie sieci pod określoną marką.

Kawiarnia:
pierwsza powstała w Konstantynopolu;
oferuje szeroki asortyment napojów z kawy, wyroby ciastkarskie, desery, napoje bez alkoholu i wysokiej jakości napojów alkoholowych;
mogą być podawane śniadania i inne dania szybkie.

Pub:
zakład gastronomiczny z ograniczoną liczbą miejsc siedzących;
wnętrze zaaranżowane w stylu angielskim;
jedno lub wiele pomieszczeń;
oferuje różne napoje – kilka gorących i zimnych, które konsumuje się przy ladzie;
jest dogodnym miejscem do spotkań o różnorodnym charakterze.

Kluby:
miejskie ( zawodowe, elitarne, sportowe, uniwersyteckie, korporacyjne)
poza miejskie – wyposażone w sprzęt uprawniający do uprawiania dyscyplin sportowych (golfowe, jeździeckie)

Dyskoteka
główną działalnością jest rozrywkowa, świadczenie usług żywieniowych ma drugorzędne znaczenia;
w ostatnim czasie zauważa się wzrost popularności dyskotek.

Catering
działalność gastronomiczna polegająca na przygotowywaniu gotowych posiłków i napojów przeznaczonych do spożycia w innym miejscu niż miejsce ich wytworzenia;
cechą charakterystyczną jest oddzielenie przestrzenne i czasowe oraz mniejsze produkty.