Zatrucia

C i w ciągu 1,5 h po zakończeniu obróbki cieplnej;
przewożenie w warunkach chłodniczych w temperaturze nie większej niż 3 st. 70 st. Catering:
produkcja w systemie catering polega na oddzieleniu momentu przygotowania potraw od momentu ich spożywania ;
specyfiką tego systemu jest obsługa konsumentów w zakresie żywienia poza zakładem gastronomicznym;
kuchnia centralna ( kuchnia matka) – z niej dania rozwożone są do innych placówek, na imprezy okolicznościowe;
dystrybucja – może się odbywać na ciepło, w stanie zamrożonym lub schłodzonym (pojemniki termoizolacyjne);

Firmy cateringowe produkują potrawy głównie w systemach:
cook – serve – dystrybucja na ciepło, przetrzymywanie potraw w temp. +65 st. C do momentu podania do konsumpcji nie dłużej niż 1,5 h;
cook – chill – dystrybucja w stanie schłodzonym polega na szybkim obniżeniu temperatury ugotowanych dań do 3 st. C w czasie krótszym niż  1 h i dostarczeniu konsumentom w ciągu 5 min.
Podstawowe powody zatruć:
zanieczyszczenia surowców, maszyn, urządzeń;
zakażenie przez personel (nosiciele);
wadliwie prowadzone procesu technologiczne;
przechowywanie gotowych posiłków w nieodpowiedniej temperaturze;
zakażenia wtórne po przygotowaniu lub podczas przechowywania;
niewystarczająca temperatura podgrzewania przed konsumpcją;
nieodpowiednie nawyki higieniczne personelu;

Odpadki poza konsumpcją:
zbieranie i usuwanie odpadków po konsumenckich wymaga prawidłowego zorganizowania, aby nie stanowiły dodatkowej drogi zanieczyszczeń i nie stały się miejscem bytowania szkodników;

Sprzęt wykorzystywany przy produkcji żywności – wymagania:

wykonywany z materiału nieszkodliwego i nie obniżającego wartości odżywczej;
urządzenia, sprzęt powinny posiadać:
a) ograniczenie adhezji mikroorganizmów;
b) gładkość i zwrotność;
c) ograniczenie tworzenia osadów;
d) obojętność ….( nie dokończone)!

Prawo światowe, higiena żywności.
Codex alimentarius – kodeks żywnościowy:

zbiór norm, standardów dotyczących żywności, który zawiera wytyczne i rekomendacje komisji kodeksu żywnościowego; ukazuje opinie państw członkowskic. C;  przed podaniem dania muszą być podgrzane do temp.