Magazyny

Waga (pow. Magazyn ziemniaków i warzyw okopowych:
w pobliżu przygotowalni brudnej;
magazyn ziemniaków może składać się z kilku pomieszczeń, może być łączony z magazynem;
izolacja ścian do wysokości 1,60 m;
izolacja od posadzek – ruszty z łat drewnianych impregnowanych o wymiarach
wysokość pryzm 0,80 – 1,50 m;
powierzchnia pomocnicza 60 (ziemniaki) – 80% (ziemniaki + warzywa) powierzchnia składowej;
warzywa przechowuje się w skrzynkach handlowych na rusztach podłogowych, w kilku warstwach, w ilości około 400 kg/m2
Magazyn ziemniaków i warzyw okopowych – warunki:
brak oświetlenia naturalnego;
brak przewodów grzejnych;
wyposażenie:
waga (powierzchnia >2m)
wózek magazynowy (powierzchnia >2m)
Magazyn kiszonek:
głównie przechowywanie ogórków i kapusty;
przechowywanie w beczkach o pojemności 100 kg na rusztach (0,80×1,20m) podłogowych w ilości 150 kg/m2
powierzchnia zajmowana przez 1 beczkę ok. >2m)
chłodnicze – w łobiankach na regałach i rusztach podłogowych 200 kg/m2
mroźnie – w opakowaniach firmowych na rusztach podłogowych i regałach w ilości 250 kg/m2
powierzchnia komunikacji i manipulacji 120%(małe) i 30% (duże)
Magazyn produkcji suchych i pieczywa:
usutuowane na trasie wejście gospodarcze – kuchnia;
wyposażenie i ruszty podłogowe, palety, regały;
wilgotność: 50-65%
kombinacja i manipulacja –150% (przy założeniu przechowywania pieczywa)
Magazyny chłodnicze:
usytuowane na trasie przedmagazyn – kuchnia, nie przy nasłonecznionych ścianach zewnętrznych lub przy  ścianie kuchnii gorącej;
przy stosunkowo krótkim czasie składowania- szafy chłodnicze (1556×2000mm)
Komory chłodnicze:
powierzchnia 4m2  (jeden z wymogów min. 1,2 m)
Owoce i warzywa    ruszty, regały    100-50%    
Ryby    regały i palety    100%
Wędliny i tłuszcze    regały    100%
drób    regały, pojemniki    100%
Wina przechowuje się  w pozycji leżącej na specjalnych regałach;
Wódki i napoje – w pozycji pionowej w skrzynkach lub kartonach na regałach i podestach;
Może być połączony ze stanowiskiem do mycia i dezynfekcji;
Magazyny gospodarcze:
magazyn zasobów;
magazyn opakowań zwrotnych;
magazyn środków do utrzymania czystości;
magazyn na sprzęt porządkowy;
magazyn opakowań zwrotnych;
magazyn czystej odzieży roboczej;
magazyn brudnej odzieży roboczej;
magazyn odpadów.
Magazyn odpadów:
masa odpadów – 20% masy surowcowej potrzebnej do dziennej produkcji dla danego obiektu;
lokalizacja od podwórza gospodarczego – z wejściem z zewnątrz budynku;
Kuchnia i aneksy pomocnicze
Proporcje powierzchni:
Kuchnia: 70%
Aneksy pomocnicze: 30%
Przygotowalnia wstępna brudna:
proces potrzebny do przygotowania surowca do obróbki właściwej.
Obróbka wstępna ziemniaków i warzyw:
wyposażenie:
maszyna do obierania ziemniaków;
maszynka do obierania ziemniaków – wydajność:
OZO 1.1 –  140 – 210 kg/h
Dla porównania wydajność przy pracy ręcznej wynosi: 40 kg/h
Przygotowalnia wstępna mięsa:
Rozmrażanie, mycie, rozbiór
Przechowalnia wstępna mięsa (wyposażenie): – wydajność pracy ręcznej przy rozbiorze mięsa – 80 kg/h/os.
Przygotowalnia wstępna ryb:
Basen, stół, umywalka, wózek transportowy.
Przygotowalnia właściwa ziemniaków i warzyw:
rozdrabnianie surowców z przeznaczeniem do zup, dań drugich i surówek;
wyposażenie:
maszyna do rozdrabniania warzyw. 0,3 m2
temperatura przechowywania 10-150 C;
powierzchnia komunikacji wewnętrznej i manipulacji 200% w małych i 100% w dużych magazynach
dodatkowo: zlew
Magazyn warzyw liściastych:
przechowywanie w skrzyniach handlowych 500×400x350 m o poj. >2m)
wózek magazynowy (pow. 25 kg, na regałach 4 półkowych;
na jednej półce – 2 skrzynki, na regale 8 skrzynek;
czyli ok.